Skip to main content

Veel pijn in de vrouwelijke familielijn

Mijn moeder pleegde zelfmoord toen ik vier jaar was. Ik heb me jarenlang gevoelsmatig afgesloten en vond dat ik alles alleen moest kunnen. Maar toen ik zelf moeder werd, kwam er veel onverwerkt trauma naar boven. Ik was al vaker bij psychologen geweest en met mijn hoofd snapte ik wel waar alles vandaan kwam, maar ik bleef het heel lastig vinden om bij mijn gevoel te komen. Daarom wilde ik wel eens een familieopstelling proberen, waarbij niet je hoofd maar je lichaam de ingang is.

Vrouw, 36, office manager

Intake

Via de School voor Coaching kwam ik bij Ellen terecht. Ik sliep in die tijd heel slecht en bij de intake was ik erg emotioneel. Ellen kwam in eerste instantie wat zakelijk op me over, maar toen ze meteen de vinger op de zere plek legde, voelde ik me al snel op m’n gemak. Haar samenvatting aan het eind was heel raak en ze kwam direct met huiswerk en een concreet plan voor ons traject van zo’n acht sessies.

Familieopstelling

De familieopstelling was voor mij vooral een bevestiging dat mijn gevoelens klopten: er zat inderdaad veel pijn in de vrouwelijke lijn. Daar was ik altijd boos over geweest, maar nu besefte ik ten diepste dat mijn moeder en mijn oma er niets aan konden doen. Iedereen heeft gedaan wat toen het beste was. Dat Ellen zelf actief deelnam aan de opstelling, gaf me het gevoel dat ik er niet alleen voor stond maar dat we het echt samen deden. Ik weet nu hoe ik me mag voelen als ik mijn eigen plek als dochter inneem, in plaats van te proberen een surrogaatpartner voor mijn vader te zijn.

Meer rust

Sindsdien is het veel rustiger in mij en is er ook meer rust in mijn leven. Ik maak me niet meer de hele tijd zorgen om mijn vader. Ook word ik minder snel boos op mijn kinderen en heb ik meer vertrouwen dat het wel goedkomt met ze. Ik voel me echt vele malen beter dan aan het begin van ons traject.

Over Ellen

Ellen is heel kordaat en duidelijk, maar ook sensitief. Ze kan zich goed inleven en emoties mogen er zijn. Ze luistert heel goed, voelt aan waar de pijn zit, haalt daar snel de angel uit én ze laat je meteen actie komen. Ik zou haar aan iedereen aanraden.

Meer reviews

Professionaliseren en beter samenwerken
Burn-out aan de universiteit
Micromanagen als jonge leidinggevende