Skip to main content

Micromanagen als jonge leidinggevende

Toen ik mijn bedrijf begon, met acht medewerkers, kreeg ik daarmee ook voor het eerst een leidende rol, waarin ik me aanvankelijk heel zoekende voelde. Ik neigde tot micromanagen en kon dingen moeilijk loslaten. Als een collega iets niet helemaal goed deed, ook al was het iets pietluttigs, kon ik van binnen lang bozig blijven, ook al liet ik dat niet merken. Ook vond ik het als moeder van twee jonge kinderen lastig om een gezonde balans tussen werk en privé te houden.

Isabelle, 31, directeur en senior omgevingsmanager bij een consultancybedrijf voor de energietransitie binnen het bedrijfsleven en de overheid

Terug naar vroeger

Ik kende Ellen al langer als teamcoach en had haar ook al eens voor mijn bedrijf ingeschakeld. In ons 1-op-1-traject ging het echter niet om vaardigheden aanleren, maar om de diepere oorsprong van mijn soms overdreven perfectionisme te achterhalen. Dat betekende ‘terug naar vroeger’, iets wat ik helemaal niet wilde! Maar in tegenstelling tot een eerdere coach wist Ellen steeds heel goed mee te bewegen als
ik ergens nog niet klaar voor was. En zo gingen we dan toch de diepte in.

Ruimte voor bewuste keuzes

Enigszins tot mijn verwondering merkte ik al na een paar sessies een verandering ten goede in werkcontext. En hoe meer inzicht ik kreeg in mijn patroon van ‘altijd alles goed moeten doen’, hoe meer ruimte er kwam om ook op andere vlakken bewuste keuzes te maken. Zoals de bewuste keuze om parttime te gaan werken zonder me daarbij een deeltijdprinsesje te voelen.

Ellen als coach: niet volgens het boekje

Wat ik zeer waardeer aan Ellen is dat ze zo stevig is en de leiding durft te nemen. Niet op een dominante manier, maar juist heel persoonlijk en natuurlijk. Ze gaat niet te werk volgens het boekje, stelt geen eindeloze open vragen en probeert niet krampachtig om haar eigen mening erbuiten te houden. Juist dat ze niet bang is om te zeggen wat ze ergens van vindt, gaf mij veel veiligheid en houvast. Ik had het gevoel dat ik me niet hoefde in te houden, dat ik op haar kon leunen. Ook heel fijn was dat ze de corporate wereld van binnenuit kent, zodat ze snapte waar ik het over had als het daarover ging.

Meer reviews

Professionaliseren en beter samenwerken
Scheuring van geesten na ernstig arbeidsconflict
Burn-out aan de universiteit