Skip to main content

Scheuring van geesten na ernstig arbeidsconflict

Op mijn afdeling aan de universiteit was een ernstig conflict ontstaan dat op veel mensen veel impact had. Er waren klachten ingediend over een gewaardeerde collega bij wie ik nauw betrokken was en het was voor mij niet meteen evident hoe ik me daarin moest opstellen. Toen bleek dat de klachtenprocedure lang zou gaan duren, heb ik op aanraden van een collega Ellens hulp ingeschakeld. In eerste instantie om mij hierin te coachen, en later om de scheuring van geesten die deze delicate kwestie binnen de afdeling teweegbracht, in goede banen te leiden.

Man, 45, hoogleraar

Het juiste perspectief

In onze 1-op-1-sessies gaf Ellen me niet alleen de ruimte om mijn hart te luchten, maar wist ze tevens heel zorgvuldig de dingen op hun plek te zetten en in het juiste perspectief te plaatsen. Ze heeft mijn rol in het hele proces verstevigd doordat ze me het vertrouwen gaf dat ik het goed aanpakte, waar ik in het begin onzeker over was. Hoe pijnlijk de hele gang van zaken ook was, ik kon in de spiegel kijken zonder me te hoeven schamen, en dat betekende veel voor me.

Een moeilijke en emotionele tijd

Voor alle betrokken was het een moeilijke en emotionele tijd. Het uiteindelijke ontslag van de bewuste collega riep ook weer veel heftige gevoelens op. Sommigen waren hier voorstander van geweest, anderen niet, maar we moesten hoe dan ook wel met elkaar verder. In twee groepssessies heeft Ellen ons hierin werkelijk uitstekend begeleid.

Respectvolle omgang met een delicaat proces

Ze creëerde een respectvolle setting waarin iedereen zijn/haar zegje kon doen en zich gehoord wist. Ze voelde steeds goed aan wat nodig was en kon ongemakkelijke momenten met een kwinkslag relativeren. Het was een complex en delicaat proces, waar we na afloop allemaal heel tevreden over waren. Die twee bijeenkomsten met Ellen hebben absoluut een belangrijke rol gespeeld in het verwerkingsproces van alles wat er gebeurd was, zodat het ook collectief een plek kon krijgen.

Over Ellen

Ik zou Ellen omschrijven als een krachtige, warme persoonlijkheid met veel liefde voor de mensen met wie ze werkt.

Meer reviews

Professionaliseren en beter samenwerken
Micromanagen als jonge leidinggevende
Veel pijn in de vrouwelijke familielijn