Skip to main content

Burn-out aan de universiteit

Ik kreeg mijn werk als docent en leidinggevende aan de universiteit niet meer gedaan. Ik liep vast in mijn werkplanning en overwoog elders te solliciteren. Achteraf zou blijken dat ik tegen een burn-out aan zat.

Man, 51, universitair docent en leidinggevende

De gevoelslaag eronder

Wat mij in eerste instantie aansprak in Ellens coachprofiel was dat ze gepromoveerd is in een bètarichting en de universitaire wereld en het bedrijfsleven van binnenuit kent. In ons traject van vijf sessies kwamen er echter totaal andere kwesties aan bod dan alleen werk-gerelateerde zaken.

Systeemopstelling

Al meteen de eerste keer stelde ze voor een systeemopstelling van mijn gezin van herkomst te doen. Ik had zoiets nog nooit gedaan en het was een heel bijzondere ervaring. Voor mij als kind was de scheiding van mijn ouders heel pijnlijk geweest. Het was een verademing om nu als volwassene te kunnen zien dat ik wel degelijk ben voortgekomen uit de liefde tussen mijn ouders, ook al liep hun relatie later stuk.

Visualisatie

In een andere sessie deden we een visualisatie waarin ik mezelf als 20 jaar oudere man ‘tegenkwam’, die mij veel vertrouwen gaf. Hij liet me als het ware zien waar deze hele route goed voor was, ook al was de situatie toen lastig en onzeker.

Niet zweverig en toch spiritueel

Ellen is nuchter, niet zweverig, en kent de echte wereld. Tegelijkertijd is ze intuïtief en sensitief. Ze heeft oog voor wat er allemaal nog meer in een mensenleven speelt dan werk alleen, zoals ontwikkelingsprocessen, relaties, een spiritueel perspectief. Terwijl ik als wetenschapper vooral gefocust was op inhoud, heeft Ellen me erg geholpen om bij mijn gevoelslaag te komen, wat voor mijn latere herstel cruciaal is gebleken.

Inmiddels ben ik van werk veranderd en hoop ik ook in mijn nieuwe functie als leidinggevende van een onderzoeksinstituut die menselijke kant meer ruimte te geven.

Meer reviews

Micromanagen als jonge leidinggevende
Professionaliseren en beter samenwerken
Scheuring van geesten na ernstig arbeidsconflict