Skip to main content

Ellen Havenaar: een nadere kennismaking

Op deze pagina deel ik iets over mijzelf, mijn wordingsweg als mens, mijn ontwikkeling tot coach en een aantal van mijn favoriete inspiratiebronnen.

De Tweede Steen

Ben ik een steen in de rivier,
Het water stroomt aan mij voorbij.
En was het troebel en was het helder,
Wassen en slijpen zou het mij.
Maar het is troebel en vol resten,
En daar ik ongeslepen ben
Zet zich het vuil dat mij voorbij stroomt
Ruw aan mijn oppervlakte vast.
Zo maakt juist dat wat mij moet slijpen
Mij zwaar van aangeslagen last.
Ben ik een steen in de rivier,
Meer dan het slijpen van het water
Zullen het andere stenen zijn
Die mij door botsen gladder maken.
Het heen en weer geslingerd worden,
Die niet te stuiten stroom van pijn,
Zal mij meer dan het slijpen van het water,
Glad en gepolijst doen zijn.

Bram Vermeulen

Mijn wordingsweg als mens

Ik heb een lange weg afgelegd om in mijn leiderschap ook mijn onzekerheden en kwetsbaarheid te durven delen. Om niet alleen op mijn slimme brein te vertrouwen, maar ook op wat mijn lichaam en intuïtie me vertellen.

Wat ooit zwak en zweverig voelde, blijkt nu mijn sterkste punt te zijn: dat ik mezelf durf in te brengen tijdens mijn werk als coach, opleider en supervisor van aspirant-coaches.

Oudste dochter

Als oudste dochter van ouders die het samen niet makkelijk hadden, voelde ik me als kind al vroeg verantwoordelijk. Door al snel volwassen lasten op me te nemen, ontwikkelde ik wel mijn leiderschap, maar niet altijd vanuit de juiste plek: ik wilde vooral gezien en erkend worden.

School en studie

Mijn middelbare school heb ik grotendeels in Engeland doorgebracht, wat me heeft geopend voor andere culturen en waardoor ik nu ook prima in het Engels kan coachen.

Mijn bètastudie (biofarmaceutische wetenschappen) en daarna mijn promotieonderzoek waren vooral gericht op kennis en dingen doorgronden op de vierkante micrometer. Zoals zovelen ben ik in die periode het contact met mijn gevoel behoorlijk kwijtgeraakt.

Bedrijfsleven en semi-overheid

Door de stap te zetten van de academische wereld naar het bedrijfsleven (farmacie) en nog later naar de semi-overheid en de zorg, kwam ik weer meer in contact met de ‘mensenwereld’. Daar heb ik mijn zakelijke, strategische en communicatieve kant kunnen ontwikkelen.

Omscholing tot (team)coach

Een persoonlijk coachtraject waar ik rond mijn 40e voor koos, wierp niet alleen vruchten af voor mijn privéleven, maar wekte ook mijn oorspronkelijke passie om mensen in hun ontwikkeling bij te staan weer tot leven. Ik herinnerde me weer dat ik er als student al vaak was bijgehaald om te bemiddelen bij conflicten. Van nature was ik altijd al een bruggenbouwer en diep in mijn hart wilde ik toen al ‘iets met mensen doen’. De tijd leek nu rijp om die wens in vervulling te laten gaan.

Mijn ontwikkeling tot coach: van ratio naar intuïtie

School voor Coaching

Ik ben opgeleid tot persoonlijk coach (2006) en teamcoach (2010) bij School voor Coaching in Utrecht, waar systeemdenken en de verbinding tussen zingeving en resultaat centraal staan. Inmiddels ben ik sinds 2016 weer als senior opleider en supervisor aan School voor Coaching verbonden.

Leergang Coaching voor professionals

Naast het ambacht van coaching heb ik hier geleerdom met een systemische bril naar vraagstukken van coachees te kijken. Ik begreep hoe ik als coach zelf een belangrijk instrument ben, waarbij de interactie tussen mij en de ander alles zegt over wat er werkelijk speelt.

Leergang Teamcoaching

Hier werd mij duidelijk dat een team zoveel meer is dan de som der delen. Hoe teams functioneren als aparte organismen, waarbij eigenlijk nooit iets persoonlijk is. Hoe je daarmee kunt werken door alles te zien als informatie over wat er werkelijk speelt, inclusief wat ik in mezelf waarneem.

Training Conflictcoaching

Van nature ben ik niet bang voor confrontaties, maar hier heb ik echt geleerd om te werken met verschillen. Als er aandacht is voor onze belangrijkste menselijke basisbehoefte, namelijk erkend en gezien worden, kan er ruimte ontstaan in conflicten die eerder muurvast leken te zitten.

Overige opleidingen

Academie voor opstellingen

Jaaropleiding Systemisch werk/familie- en organisatieopstellingen

Hier heb ik nog meer leren vertrouwen op mijn innerlijk weten, dat via mijn lichaam en intuïtie tot me komt, in verbinding met mijn sterk ontwikkelde analytische brein. Ook heb ik mijn eigen familieachtergrond beter leren begrijpen en meer mijn eigen ware plek in de wereld leren innemen. Dat laatste blijft overigens een levenslang pad!

Theatersport

Theatersport was mijn leerschool om te leren
mezelf wat minder serieus te nemen. Om te durven improviseren en te vertrouwen op wat er komt. Om te genieten van de interactie met de ander, samen spelend in het hier en nu, waarbij ‘stralend falen’ het ultieme plezier oplevert.

Dit heeft me als coach geholpen om niet zo bang te zijn om het niet te weten. Om zonder blauwdruk met coachees op onderzoek uit te gaan en me daarbij te laten leiden door wat zich spontaan aandient, in verbinding met de ander.

Profile Dynamics® drijfverenanalyse

Sinds 2011 ben ik gecertificeerd Profile Dynamics® consultant. De Profile Dynamics® analyse typeert mensen volgens een waaier van zeven kleuren, die elk staan voor een set specifieke drijfveren, denkwijzen en voorkeursgedrag. Je persoonlijke scoreprofiel wordt bepaald aan de hand van een eenvoudige (online) vragenlijst en is vaak zeer herkenbaar en verhelderend, zowel voor jezelf als voor anderen. Deze analyse biedt mij altijd waardevolle aanknopingspunten voor het begeleiden van leiders en teams.

Doorgaande groep
Systems Centered Training

Als deelnemer in deze groep heb ik steeds weer kunnen ervaren dat het systeem sterker is dan het individu: hoe je reacties in een groep beïnvloed worden door de rest.

Hier kan ik oefenen om mijn eigen projecties, negatieve voorspellingen en aannames functioneel te benutten, ten dienste van de groepsontwikkeling.

Zo blijf ik met mijn voeten in de klei.

Favorieten inspiratiebronnen

Edith Eger en haar boek ‘De Keuze’
Je hebt geen invloed op wat het leven je toewerpt, maar wel hoe je ermee omgaat. Wanneer je vanuit liefde - voor jezelf en je medemens - je keuze bepaalt, is je leven zoveel rijker. Wat een geweldige vrouw, die mij telkens weer inspireert en doet beseffen: je bent nooit te oud om impact te hebben op de wereld.

Bessel van der Kolk en zijn boek ‘The Body Keeps the Score’
De wijsheid van ons lichaam. Hoe ouder ik word, hoe meer ik ten diepste kan voelen dat mijn lijf zoveel wijsheid heeft. Wijsheid zonder de sluiers die mijn hoofd eromheen kan winden. Ik vind het razend interessant dat de wetenschap daar nu bewijs voor begint te vinden. Dat bevredigt mijn analytische bèta-brein dan weer :-)

De natuur
In de natuur kan ik voelen dat ik onderdeel ben van iets veel groters. Iets dat zal blijven doorgaan, wat cyclisch is, puur en zonder oordeel. Daar kom ik werkelijk tot rust en laad ik op.

Meer persoonlijke inzichten en ervaringen deel ik in mijn BLOGS.

Werken met mij

Voor meer informatie, prijsopgaven en/of een vrijblijvend gesprek kun je me bellen of mailen.